• /files/pro/i_0142/beeshrine_aayu_01.jpg
  • /files/pro/i_0142/beeshrine_aayu_02.jpg
  • /files/pro/i_0142/beeshrine_aayu_03.jpg

Bee Shrine

De natuur is van ons allemaal en hij is dus ook van jou. Natuur is waardevol – zo waardevol als jij hem zelf maakt”. Ayuu, een groep Amsterdamse architecten, bouwt in Amsterdam Nieuw West de Bee Shrine: tijdelijke natuur op een braakliggend terrein. Op 22 juni, tijdens de 24-uur-natuur, wordt het geopend met een groot feest.

'Ruimte zonder functie wordt snel heroverd door de natuur, ook al is het midden in de drukke stad. Er ontstaat een spontane wildernis. Het ontdekken van deze plekken is het begin van waarde toekennen. Zo’n spontane wildernis is te vinden op het braakliggend terrein tussen de nieuwbouwwoningen bij het Piet Mondriaanplein in Amsterdam Nieuw West. Een groot groen veld met paardenbloemen, kauwen en eenden, een berg zand met drukke meeuwen erop en bij regen twee kleine moerassen. Ook is er een tijdelijke moestuin om groenten te verbouwen, getimmerd door scholieren en beheerd door vaders en moeders die nog weten hoe dat moet.

Wij als Ayuu doen een minimale ingreep in dit gebied. Op de zandberg komt een uitkijkplek, op het veld een bijen-schrijn van afvalhout van Amsterdamse bomen. Een schrijn is een doos voor het bewaren van waardevolle spullen; in de Japanse traditie van de Shinto, het natuurgeloof, laten mensen bij een schrijn hun wensen achter. In de schrijn in het bloemenveld op het braakliggende terrein zitten bijen. Zij bestuiven bloemen planten in de buurt. Mensen die de schrijn bezoeken kunnen een wens meegeven aan de bijen; ze zullen hem in alle richtingen dragen.

Met deze interventie – die door vrijwilligers wordt gebouwd - krijgt het braakliggende terrein een nieuwe, tijdelijke invulling. De waarde van deze tijdelijke natuur zit volgens ons in de gebruiker van gebied zelf. Zoals mijn partner architect Luigi Pucciano zo mooi zegt: “Waarde toekennen doe je zelf. Dat begint met het ontdekken van een plek, een nieuw perspectief aannemen; een berg beklimmen, je positioneren. Je stem verheffen, zeggen wat je mist, wat je hoopt, wat je wenst. Een bijdrage leveren door nóg meer natuur te laten groeien; zaadmengsel strooien voor de bijen en de kleur van de buurt.”

Deze tijdelijke interventie is onderdeel van het project “Ontwerp als activator van de openbare ruimte”. Carolien Ligtenberg (coördinator van Platform Openbare Ruimte en daarnaast ook team Nederlandwordtanders) vroeg drie bureaus om op drie verschillende locaties een ruimtelijke interventie te doen. Space&Matter doet een interventie bij de Groenoordhallen in Leiden, NLarchitects op het Cruquisterrein in Amsterdam. Met als doel om te onderzoeken hoe ontwerp ingezet kan worden om door nieuw gebruik de openbare ruimte te activeren. Of dat met de tijdelijke natuur in Nieuw West lukt, is te volgen via facebook.'

Daniek Höwekamp

natuur tijdelijke openbare ruimte smart funding

Danielhowekamp.jpg

Daniel Höwekamp

Daniel Höwekamp richtte in 2008 samen met de bouwhistoricus en architect Luigi Pucciano aayu architecten op. Het bureau is gespecialiseerd in biologische nieuwbouw en renovatie, vooral van monumentale gebouwen. Opdrachtgevers zijn gemeentes, woningbouwcorporaties, ontwikkelaars, schoolbesturen, kleine ondernemers en particulieren. ‘Urban Bio Logic’ is de leidraad van aayu: stad, gebouwen en mensen bestaan op basis van een fusie van cultuur en natuur. Het maken van een gezonde en harmonieuze omgeving is het doel. Höwekamp studeerde architectuur, stedenbouw en bouwbiologie in Duitsland en Frankrijk.

projecten

DaVinci School AmsterdamBee Shrine

interview

Harmonie tussen mens en natuur

blog

Een 'eetbaar' kantoorgebouw

website

http://www.aayu.eu

netwerk

Michiel Haas Jan Willem van der Schans Birgit Dulski

social media