Harmonie tussen mens en natuur

Daniel Höwekamp beschouwt werken als architect vanuit de optiek van AAYU, Sanskriet voor ‘gezond en lang leven’. Hij richtte samen met bouwhistoricus en architect Luigi Pucciano het gelijknamige architectenbureau op, dat werkt vanuit ‘Urban Bio Logic’. Ayuu vat hun werk op als meer dan bouwen en esthetiek. Een goed gebouw geeft energie, is gemaakt van natuurlijke materialen en flexibel, maar ook sterk van karakter. Höwekamp groeide op in Duitsland, en studeerde daar en in Frankrijk architectuur, stedenbouw en bouwbiologie.

Persoonlijke motivatie

‘AAYU is Sanskriet voor ‘gezond en lang leven’. Wij vatten ons werk op als meer dan bouwen en esthetiek. Er is zoveel kennis in de wereld die nog niet - of niet meer - gebruikt wordt. Reizen naar Azië en Oosterse filosofie geven een andere kijk op de wereld: mens en milieu zijn geen twee aparte dingen. Onze christelijk-Platonische dualistische cultuur van subject en wereld staat een positieve ontwikkeling van de mensheid in de weg. Als je kijkt naar hoe wij produceren en zaken doen, dan stemt dat heel droef. Neem bijvoorbeeld een spijkerbroek. Die koop je voor 150 euro in de winkel en hij is, dankzij de ‘stone-washed’ trend, na drie maanden alweer kapot. De keten zit zo in elkaar dat de eindverkoper de grootste marge pakt, terwijl degene die hem in Bangladesh verft en naait er misschien drie cent voor krijgt. En daarvoor zijn leven lang in de chemicaliën staat. Het is een systeem dat grondstoffen, natuur, energie en menskracht vernietigt. Eigenlijk weet iedereen het, maar we staan er niet bij stil. Datzelfde geldt voor de voedselketen, en tot op zekere hoogte voor de bouwketen. Intussen is de voedselketen zo vervuild dat het moeilijk is om biologische (stads)landbouw te bedrijven. We zijn begonnen met 1+1, maar met alle pesticides en modificaties blijkt dat ineens 3 te zijn. Niet tot ons voordeel helaas. Wel meer, maar slechter. Het Westerse kapitalisme is hier wel op gestoeld. Als je, zoals in het het Boedhisme, er vanuit gaat dat je nog 3000 keer herboren wordt, dan ga je er wel anders over denken. Dan is het niet meer na jou de zondvloed, maar weet je nu al dat je de shit zelf gaat opruimen.

Persoonlijke ambitie

‘Mijn drijfveer is harmonie tussen mens en natuur, de productieve en respectvolle symbiose tussen cultuur en natuur zoals die ooit bestond. Michael Braungart differentieert tussen de biocyclus en de technocyclus. Daarbij functioneert de biocyclus vanzelf, en heeft deze geen handleiding nodig. Neem bijvoorbeeld een houten huis in de wei. Als dat eenmaal niet meer gebruikt wordt, vergaat het en wordt het weer natuur. De technocyclus daarentegen is ingewikkeld door de nodige technische kennis en commerciële afspraken, we moeten onze opvolgers een hele stapel handleidingen meegeven. Daardoor is de technocyclus nog erg fragiel en heeft nog niet de stabiliteit van een echt ecosysteem. Aayu ontwerpt en bouwt zo dat materialen weer te scheiden zijn, dat alles weer grondstof kan zijn. Wij noemen het biologisch. Daar zit alles, ook de geest bij. Voor ons is biologisch bouwen: energiezuinig, gezond, comfortabel, met biocyclische materialen, goed bruikbaar en met respect voor culturele en historische waarden. Het gebouw moet een karakter hebben. Continuïteit en hergebruik zijn erg belangrijk. Als je kijkt naar Italiaanse steden, dan zie je dat in d