• /files/ivw/i_0161/2LfLL12nov.jpg
  • /files/ivw/i_0161/12LearningfromLowlandsNederlandwordtande.jpg
  • /files/ivw/i_0161/5LearningfromLowlandsNederlandwordtander.jpg
  • /files/ivw/i_0161/LearningfromLowlandsNederlandwordtanders.jpg

Lessen uit een duurzaam lifestyle festival

Hoe kunnen we leren van een tijdelijk en duurzaam festival voor de stedelijke vraagstukken van dit moment, en andersom? Dat was het doel van ons project Learning from Lowlands. Nederlandwordtanders sprak met Eric van Eerdenburg, festivaldirecteur bij MOJO en Ronny Hooch Antink, directeur van LOC7000. Samen organiseren zij het jaarlijkse festival Lowlands.

Vanuit een tijdelijk karakter kunnen vraagstukken anders, sneller en lichter benaderd worden dan in het traditionele stadsbeleid. Maar spanningen tussen de korte en lange termijn, sociale wil en technologische mogelijkheden, commercieel zaken doen en ideologisch idealisme en samenwerking versus concurrentie spelen op. Sociale verandering en technologische implementatie blijken vaak haaks te staan op de logge ambtenarencultuur en de permanente, kosten-intensieve investeringen die gewoonlijk gepaard gaan met infrastructurele ingrepen. Er valt nog heel wat te leren.

Innovatief duurzaam lifestyle festival
Lowlands presenteert zichzelf als ‘duurzaam lifestyle festival’. Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor de initiatiefnemers, en kunnen zij hun ambities waarmaken? Eric van Eerdenburg: “Eigenlijk zijn wij een stel oude hippies, met een continue drang om de wereld te verbeteren. Wij willen de industrie rondom tijdelijke evenementen duurzamer maken en doen onderzoek, experimenten en bekijken hoe we in samenwerking dingen economisch haalbaar kunnen maken. M