• /files/pro/i_0187/3Dgrachtenpand.jpg
  • /files/pro/i_0187/3DDus2.jpg
  • /files/pro/i_0187/3DDusObama.jpg
  • /files/pro/i_0187/3DDusopening.jpg

3D Print Canal House

'DO! 'Research & Design by Doing' is het motto van het 3D Print Canal House. Een publiek toegankelijk ‘Research & Design by Doing’ project, waar een internationaal crosssectoraal team gezamenlijk werkt aan het 3D printen van een grachtenpand om zo tot nieuwe innovatie te komen in de bouw.

Hedwig Heinsman sprak tijdens de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #2 Nationaal over het 3D printen van een grachtenpand.

"Het 3D Print Canal House is een uniek, drie jaar durend, publiek toegankelijk ‘Research & Design by Doing’project. Een internationaal team van partners uit verschillende sectoren werkt gezamenlijk aan het 3D printen van een grachtenpand in Amsterdam. Het is een beta-preneurial bouwproject, dat als doel heeft de bouwindustrie te revolutioneren en wereldwijd nieuwe woonoplossingen te bieden.

De DOEN attitude heeft bewezen dat het project enorm tot de verbeelding spreekt voor mensen uit alle lagen van de bevolking, op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Door te bouwen aan het huis worden verbindingen gelegd tussen design, wetenschap, cultuur, bouwindustrie, software, communities en de stad. De initiatiefnemer is DUS Architects, de Premium Partners zijn Heijmans, Henkel, Gemeente Amsterdam, Stichting DOEN en AFK en de partners Ultimaker, Fiction Factory, Amsterdam Smart City, Alliander, WestPoort Warmte, Tentech, Amsterdam Energie, Rooie Joris, Xtrution, Aaldering ICT, RSA, Aon, Arup.

Doen, delen, onderzoeken en ontdekken
DO! 'Research & Design by Doing' is motto van het project. Door te doen en te delen, en vanwege het open karakter van het project, is in korte tijd een platformfunctie ontstaan en is een uniek groeiend eco-systeem van verschillende partners opgebouwd, uit uiteenlopende sectoren. De ontwikkeling van het 3D Print Canal House is naast het printen van een grachtenpand vooral een onderzoeksproces en ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden voor toepassingen op het gebied van 3D-printen in de bouw. Het kan worden gezien als een ‘living-lab’ waarin de betrokken partijen een unieke mogelijkheid krijgen om kennis en inzicht op te doen op het snijvlak van 3D-printen en de gebouwde omgeving. Naast het opdoen van kennis en kunde biedt het 3D Print