• /files/pro/i_0161/02_Sintlievensmonstertoren.jpg
  • /files/pro/i_0161/Dikketoren_Zierikzee.jpg
  • /files/pro/i_0161/04Sintlievensmonstertoren.jpg
  • /files/pro/i_0161/05_Sintlievensmonstertoren.jpg

Sint Lievensmonstertoren

Architect en overbuurman van de Sint Lievensmonstertoren Reggy Hulsken (IDNA) zag een gemiste kans voor dit landmark van Zierikzee en initieerde zelf een plan. Een aansporing voor de eigenaar om meer met het gebouw zelf te doen, en daarmee ook de hele omgeving een impuls te geven. Ook al staan alle plannen momenteel even in de koelkast, IDNA kietelt onverminderd door.

De horizon van de Zeeuwse kustplaats Zierikzee wordt gedomineerd door de indrukwekkende Sint Lievensmonstertoren. Al van veraf zichtbaar vormt ‘De Dikke Toren’ dan ook hét bekende beeld van Zierikzee. Bij aankomst blijkt de toren echter weinig uitnodigend. Aan de buitenkant is het bouwwerk zeer gesloten en het VVV dat in de toren huist oogt gedateerd en onoverzichtelijk. Hoewel het mogelijk is de toren via een honderdtal treden te beklimmen en boven van het prachtige uitzicht te genieten, is de entree zeker geen goede binnenkomer. ”¨

Gemiste kans
Volgens ons is het een gemiste kans dat de kwaliteiten van de toren niet worden benut. De toren kan niet alleen een sterke toeristische trekker zijn voor Zierikzee, maar ook lokaal zal een herontwikkeling een positieve invloed hebben. Dit bijzondere monument, dat in het bezit is van de Rijksgebouwendienst, verdient beter!

Daarom heb ik, als overbuurman van de Dikke Toren, samen met een collega-architect een plan gemaakt voor herontwikkeling van de toren. Ons enthousiasme en dat van de huidige gebruiker (het VVV) is ingezet om de eigenaar (de Rijksgebouwendienst) te kietelen en aan te sporen meer met de Sint Lievensmonstertoren te gaan doen.

Een duurzame toekomst
Herontwikkeling vraagt, naast het doen van fysieke aanpassingen, allereerst om een nieuw of aanvullend programma voor het gebruik van het gebouw. Deze nieuwe invulling zal uiteraard programmatisch in de toren moeten passen, maar moet vooral recht doen aan het gebouw en het (oorspronkelijke) gebruik ervan. Tevens zal deze het publiek langer en diverser moeten kunnen ‘vermaken’. Niet alleen in de toren zelf, maar ook op het plein rondom de toren. Daarmee wordt het van oorsprong publieke karakter van de toren weer teruggegeven aan de omgeving.

Het VVV als huidige gebruiker blijft ook een zeer geschikte partij voor de herontwikkeling naar een duurzame toekomst. Naast het gehele jaar door geven van toeristische informatie en het openstellen van de toren, kan de VVV voorzien in kleinschalige horeca en tevens als vraagbaak en facilitator dienen voor culturele activiteiten (‘Centree’) op en rondo