• /files/pro/i_0168/Screen_Shot_2014_01_21_at_09_34_19.png
  • /files/pro/i_0168/Screen_Shot_2014_01_21_at_09_34_02.png
  • /files/pro/i_0168/Screen_Shot_2014_01_21_at_09_34_41.png
  • /files/pro/i_0168/Screen_Shot_2014_01_21_at_09_34_54.png
  • /files/pro/i_0168/Screen_Shot_2014_01_21_at_09_33_14.png

Form follows Energy

Op het Marina Strand in Barcelona staat een bijzonder paviljoen. Het ‘Endesa Pavilion’ is een prototype van een zelfvoorzienend zonne-energie-gebouw en een manifest voor het nieuwe paradigma: ‘form follows energy.’

Architect Rodrigo Rubio ontwierp het Endesa paviljoen in het kader van het International BCN Smart City Congress. Het gebouw kwam in nauwe samenwerking met de Spaanse elektriciteitsmaatschappij Endesa en IAAC (institute for Advanced Architecture of Catalonia) tot stand. Elke module van het Endesa paviljoen is vormgegeven volgens het principe ‘form follows energy’. Door de expressie van verschillende zelfvoorzienende gevelmodules kreeg het gebouw zijn typische vorm.

Intelligente modules
De gevel van het Endesa Pavilion is samengesteld uit modules die gevormd zijn op basis van zonlicht, zonwering, isolatie, ventilatie, lichtinval, uitzicht etc. Elke module is anders, door de positie die hij heeft ten aanzien van de zon en andere klimatologische parameters. Zo is de façade aan de zuidkant vormgegeven om meer warmte en zonlicht op te kunnen vangen, zowel op de zonnecollectoren als middels direct lichtinval. De noordelijke delen zijn juist veel meer gesloten. Op basis van zonne-energie-software en parametrisch design heeft elk paneel zijn optimale vorm gekregen. Feitelijk zou je aan de verhouding van het paneel zelfs kunnen berekenen op welke coördinaten van de wereld de module zich bevindt.

Manifest en prototype
Het paviljoen is een manifest en prototype in één. Als manifest draagt het paviljoen het nieuwe paradigma uit: ‘form follows energy’. Een eenentwintigste-eeuwse variant van Louis Sullivans ‘form follows function’. De geometrie van de gevel wordt bepaald op basis van de baan van de zon, de meest voorkomende wind en de verschillen tussen zomer en winter. In het paviljoen als prototype worden de mogelijkheden van het combineren van de geïndustrialiseerde processen van prefabricage met de laatste digitale design- en fabricagetechnieken onderzocht. Elke module is berekend met parametrische designtools, gemaakt met een CNC-zaag en samengesteld op locatie. In slechts zes weken tijd is het gehele paviljoen ontworpen, gemaakt en gebouwd.

Trial and error
Het paviljoen moet niet gezien worden als een werk dat ‘af’ is. Het is geen definitief icoon van het hedendaagse nieuwe bouwen, maar meer een ‘trial and error’ v