Bijeenkomst RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders IABR

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 03 Apr '14

RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders presenteren op vrijdagmiddag 6 juni gezamenlijk de bijeenkomst ‘Werken aan de duurzame stad. Hoe gemeentelijke ambities en initiatieven uit de praktijk elkaar ontmoeten’ in de Rotterdamse Kunsthal.

Wie goed om zich heen kijkt, ziet vele voorbeelden van een nieuwe, ‘groene’ bouwcultuur. Woningen en wijken besparen niet alleen veel energie, maar wekken zelfs nieuwe energie op. Afval wordt niet langer beschouwd als waardeloos maar als grondstof. Voor we het weten raken we de auto kwijt door de opkomst van veel duurzamere vormen van mobiliteit. Watermanagement, natuur en voedselproductie worden slim gecombineerd met ruimtelijke opgaven, waardoor de stad mooier wordt en prettiger om te verblijven. De groene stad heeft de toekomst.

Duurzame ambities
Steeds meer gemeenten barsten van de duurzame ambities en meer en meer bedrijven, ontwerpers, bewoners en ondernemers werken op hun eigen manier aan de duurzame stad, door stedelijke stromen als energie, water, voedsel en afval slim te combineren met ruimtelijke opgaven. Maar wat betekenen die ambities en initiatieven voor het stedelijk management van vandaag en morgen? En hoe werk je als gemeente samen met bewoners, ondernemers en andere partners aan het echt verwezenlijken van die ambities?

Woorden, daden en inspiratie
RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders organiseren een bijeenkomst waarin zowel gemeentelijke ambities, de concrete uitvoeringspraktijk als veelbelovende ideeën aan bod komen. Woorden, daden en inspiratie. Vervolgens gaan we met elkaar in discussie hoe deze benaderingen elkaar kunnen versterken en welke rol het ontwerp daarbij kan spelen. De middag wordt op scherp gesteld met een aftrap door Roelof Kruize (algemeen directeur Waternet) en staat onder leiding van Guido Wallagh (Nederlandwordtanders) en Judith Lekkerkerker (RUIMTEVOLK).

Expositie Urban by Nature
De bijeenkomst sluit aan op de tentoonstelling Urban byNature, waarin de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam nieuwe perspectieven op de duurzame stad onderzoekt. De Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum bieden onderdak aan de Biënnale, waarin curator Dirk Sijmons de stad als vertrekpunt kiest voor het oplossen van mondiale milieuproblemen.

Programma
13.30 uur: Inleiding door RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders
13.45 uur: Keynote door Roelof Kruize (algemeen directeur Waternet)
14.05 uur: Afwisselende programma met:
Drie steden met ambities: Almere, Amersfoort en Heerhugowaard
Inspirerende praktijkvoorbeelden
Veelbelovende ideeën
15.35 uur: Reflectie en discussie
16.00 uur: Bezoek tentoonstelling Internationale Architectuur Biënnale (facultatief)

Aanmelden
De bijeenkomst is gratis toegankelijk, aanmelden is verplicht en kan via