De techniek blijven verbinden

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 04 Feb '14

Op 14 januari presenteerde het College van Rijksadviseurs zijn jaarprogramma 2014. Op de site van het CRA zijn na afloop vier informatieve filmpjes verschenen, waarin het CRA op locatie terugblikt en vooruitkijkt.

Begin 2013 startten Rijksbouwmeester Frits van Dongen, Rijksadviseur voor het Landschap en Water Eric Luiten en Rijksadviseur voor Infrastructuur en Stad Rients Dijkstra met de werkagenda 'de Techniek van het Verbinden'. Aan de hand van tien thema's werkten zij aan diverse projecten en adviezen, en ook dit jaar zetten zij zich in voor actuele kwesties als het ontstaan van een nieuwe bouwcultuur en het realiseren van samenhang in ruimtelijke mobiliteitsopgaven.

Inspirerende praktijkvoorbeelden

Het huidige College van Rijksadviseurs trad in september 2012 aan. Middenin een tumultueuze tijd waarin de rijksoverheid de ruimtelijke ordening flink op de schop heeft genomen. Dit is niet langer een tijd van de grote gebaren, maar een tijd die vraagt om slimme en goed afgewogen plannen. Op deze site laat een scala aan ruimtelijke vernieuwers al inspirerende praktijkvoorbeelden zien, en dat aantal zal alleen nog maar groeien.

Op locatie

Naar een nieuwe bouwcultuur from Rijksgebouwendienst on Vimeo.Het CRA doet in woord en (bewegend) beeld verslag van hun werkwijze. Frits van Dongen spreekt in het filmpje 'Naar een nieuwe bouwcultuur' over herbestemming, in het voormalige kantoor van Europol in Den Haag. Eén van de vele voorbeelden van leegstaande gebouwen in Nederland.

Benieuwd naar het verhaal van Rients Dijkstra over 'Slim omgaan met wat er al is', waarom Eric Luiten zich op de Afsluitdijk als een jongetje in een chocoladefabriek voelt en de compilatie? Bekijk alle films en download het Jaarprogramma 2014 op de site van het CRA.

natuur herbestemming

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

Op naar 2014!

23 Dec '13

Het was een inspirerend jaar voor Nederlandwordtanders. Rijksbouwmeester Frits van Dongen zet met dit initiatief dan ook graag een vervolgstap in 2014. Dat betekent uitbreiding, verdieping en concretisering, zowel on- als offline.

meer...

1hadaknatuur_foto_Richard_Mouw_liggend.jpg

Natuurprijs 2013: ideeën voor een gezonde omgeving

12 Dec '13

De Natuurprijs 2013 - georganiseerd door het Nationaal Groenfonds – had dit jaar als thema ‘Op je gezondheid’. Onder de genomineerden waren een aantal interessante initiatieven op het ruimtelijke vlak.

meer...

scholenbouwwaaier_1.jpg

Kwaliteitskader en mobiele Scholenbouwwaaier

12 Dec '13

Er zijn weer volop ontwikkelingen aan het Scholenbouwwaaier-front. Een landelijk kwaliteitskader voor onderwijsgebouwen is in de maak en er is inmiddels ook een Scholenbouwwaaier-app gelanceerd.

meer...

Kas_letterlijk_in_stad_kenmerken.jpg

Stad+Kas

09 Dec '13

Vijf Westlandse bedrijven, Arend-Sosef, Nobutec, Priva, Wubben.Chan Architecten en Kenlog, hebben de stichting STAD+KAS opgericht. De stichting stelt zichzelf ten doel om woonwijken in steden te vitaliseren met behulp van technieken, ontwikkelingen en innovaties uit de tuinbouw. Hun visie is gebaseerd op het combineren van stedelijke functies (wonen, werken en leven) met tuinbouwfuncties en technieken.

meer...

Klarendal_Berry_Kessels_4.jpg

Modekwartier Klarendal wint Gouden Piramide

Arnhem02 Dec '13

Woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem won op 30 november met het Modekwartier/100%XL in de Arnhemse wijk Klarendal de Gouden Piramide 2013, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst overhandigde in het Nieuwe Instituut de prijs aan Gerrit Breeman (directeur VHV Arnhem) en Berry Kessels (manager wonen). De thematische aanpak en de koppeling tussen een sociaal probleem en de creatieve sector maken Moderkwartier Klarendal tot een zeer innovatieve gebiedstransformatie.

meer...