/files/nws/i_0013/031813_nynke_krimpblog3.jpg

Go or no go?

NynkeRixtJukema.jpg
Nynke-Rixt Jukema 22 Mar '13

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in het noorden? Nynke-Rixt Jukema neemt ons mee naar de Friese realiteit....

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in het noorden? We horen en lezen de laatste tijd wel eens wat over aardbevingen, op dit moment gemiddeld zeventien per maand, maar wat dat inhoudt en hoe dat voelt dringt niet echt tot ons door. Dat de aardbevingen worden veroorzaakt door de gaswinning, dat weten we. Maar dat de gevolgen van deze gaswinning al 26 jaar te horen en te voelen zijn, daar schrik je wel wat van. Het regelmatig schudden op de fundamenten en soms een keiharde knal, klinkt niet echt aantrekkelijk. Eens in de twee dagen te moeten vrezen voor huis en veiligheid, klinkt vooral als een no go.

Hoe mooi noord Friesland en Groningen ook zijn, wat valt er te redden in een gebied waar productie, vergrijzing en krimp domineren. Wat doe je daar ook? En waar maak je je druk om? Dat wordt mij dan wel eens verweten. Eerlijk gezegd zou ik het niet weten, mijn strijd is puur gebaseerd op gevoel. Gedreven door de herinnering dat dit gebied eens het centrum van de wereld was. Nog steeds komen archeologen tijdens opgravingen de meest bijzondere bodemvondsten tegen en al jaren weten we dat het gebied behoorde tot één van de belangrijkste internationale handelscentra. Het verhaal van de herinnering, dat verhaal fascineert mij mateloos. Het vertelt iets over wie ik ben en waar ik vandaan kom.
Ook ontdekken wie je bent? Go!

Want waar vind je in Nederland nog zulke vruchtbare grond, frisse lucht, bijzondere vergezichten en nachtelijke sterrenlandschappen? Noord Nederland is een gebied met unieke kwaliteiten. Zo stond Noord- West Friesland, Westergo, het land van de wierden en terpen op de lijst om nationaal landschap worden. Maar die ambitie is domweg over boord gegooid. Want, oh wee een nationaal landschap; daar kan natuurlijk niks meer straks. Nu dus geen nationaal landschap, het vervolg is dramatisch; Het hek is van de dam: mijnbouw, wezensvreemde industrieën, hectares vol glastuinbouw, ‘mega-farms’, plofkipstallen