/files/nws/i_0095/lowlands2014.jpg

Learning from Lowlands

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 09 Jul '15

Tijdelijkheid, energie, afval, infrastructuur, geld, veiligheid, wonen, circulaire stromen van de stad. Lowlands is net een gewone stad, waar alle ruimtelijke vraagstukken van nu zich in gecondenseerde vorm afspelen. Tijdens dit ‘lifestyle festival met duurzaam karakter’ wordt er volop geëxperimenteerd met water, afval, energie, veiligheid, geld en tijdelijke bouwwerken. Bekende ruimtelijke fenomenen krijgen hier een andere organisatie- en verschijningsvorm. Nederlandwordtanders vraagt zich af hoe ruimtelijke professionals kunnen leren van deze tijdelijke, lichte en experimentele vorm van stedenbouw en organiseert Learning from Lowlands tijdens het Lowlands Festival op 21-23 augustus.

Naar analogie van het boek Learning from Las Vegas willen wij in beeld brengen wat ruimtelijke professionals kunnen leren van de bestaande stad, in dit geval de tijdelijke stad Lowlands. Door een populair festival als onderzoeksgebied te kiezen, kunnen we de ruimtelijke vernieuwing onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Publicatie Learning from Lowlands
De resultaten van Learning from Lowlands en een studentenworkshop in september worden gebundeld in een publicatie. Daarin worden de geslaagde experimenten vertaald naar inzetbare en overdraagbare prototypes, die op andere plekken in Nederland - in bestaande of nieuw te bouwen locaties - kunnen worden toegepast.

Veldonderzoek en workshop
In de periode van 21-23 augustus gaat een groep van tien enthousiaste deelnemers op Lowlands met schetsboek en fotocamera in de hand veldonderzoek doen en in september zullen zij aanwezig zijn tijdens een workshop met studenten van de TU Delft, die de onderzoeksresultaten en inzichten tot prototypes uitwerken. Op onze oproep kwamen vele enthousiaste reacties binnen en inmiddels hebben wij een team samengesteld van deelnemers met zoveel mogelijk verschillende achtergronden. In augustus volgt meer nieuws!

Learning from Lowlands is een initiatief