Lessen uit Lowlands

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 12 Nov '15

Leren van een tijdelijk en duurzaam festival voor de stedelijke vraagstukken van nu, dat was het doel van Learning from Lowlands. Onlangs werd het onderzoek afgerond en spraken Nederlandwordtanders en Team Lowlands op de TU Delft over hun bevindingen en de uitkomsten met Eric van Eerdenburg/directeur Lowlands en Ronny Hooch Antink/directeur LOC7000.

Alle onderzoeksresultaten zijn binnenkort terug te vinden in de publicatie ‘Learning from Lowlands’, die tijdens de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live#6 Meerwaarden! op 8 december op de TU Delft wordt gepresenteerd, vergezeld van een aantal pitches. Ook tijdens de afsluiting van het Jaar van de Ruimte op 15 december zal er aandacht zijn voor Learning from Lowlands.

Lessen uit Lowlands
Tijdelijkheid, afval, infra, geld, veiligheid, kringlopen etcetera, alle ruimtelijke vraagstukken van nu spelen zich in gecondenseerde vorm op Lowlands, als tijdelijke stad van drie dagen met -in 2015- 48.000 inwoners. Hoe kunnen ruimtelijke professionals leren van deze tijdelijke, lichte, experimentele vorm van stedenbouw -en andersom- wat zou Lowlands kunnen leren van de stad? Nederlandwordtanders ging samen met Team Lowlands op veldonderzoek, werkte de resultaten verder uit in een workshop en besprak op 12 november de bevindingen met Eric van Eerdenburg/directeur Lowlands en Ronny Hooch Antink/directeur LOC7000 op de TU Delft, waarbij Siemen Cox/Rotterzwam, Maurits de Bruijn, Thijs Asselbergs/TU Delft, Martine Zoeteman en socioloog Frans Soeterbroek korte presentaties hielden over het kweken van paddenstoelen op koffiedrab, Big Data, technologie en tijdelijke constructies, ‘lichte gemeenschappen’ en dynamische voorzieningen in de stad.

Publicatie en pitches 8 december
Alle bevindingen worden gebundeld in de publicatie ‘Learning from Lowlands’ , waarin ook een aantal beschouwingen, een interview met Eric van Eerdenburg en Ronny Hooch Antink, expertiseblokjes en een tiental Lessen van Lowlands zijn opgenomen. Deze lessen hebben zowel betrekking op het niveau van het festival (opportunity) als op het niveau van de stad (application). Benieuwd? Tijdens Live#6 op 8 december wordt de opbrengst van ons onderzoek in een aantal pitches en de publicatie gepresenteerd. Lees hier alvast het essay van Frans Soeterbroek over lichte gemeenschappen en een interview met Liesbeth Jansen over tijdelijkheid in de stad.

Bekijk de publicatie hier

Lees hier meer over Nederlandwordtanders/Live#6
Lees hier meer over het onderzoek Learning from Lowlands

Learning from Lowlands

6LearningfromLowlandsNederlandwordtander.jpg

Verslag Learning from Lowlands #1

Biddinghuizen25 Aug '15

Gewapend met een fotocamera en aantekenboekje dompelde Nederlandwordtanders zich op 22 augustus samen met een team van ruimtelijke professionals en TU studenten onder in de tijdelijke stad Lowlands, als start van het onderzoek ‘Learning from Lowlands’. Hoe kunnen ruimtelijke professionals leren van de tijdelijke, lichte, experimentele vorm van stedenbouw op Lowlands en hoe kunnen wij dat overbrengen naar een breder publiek?

meer...

LearningfromLowlandsniews.jpg

Start Learning From Lowlands

Biddinghuizen21 Aug '15

Een festival met 48.000 bezoekers als tijdelijke stad. Op zaterdag 22 augustus is Lowlands ons onderzoeksterrein en dompelt Nederlandwordtanders zich samen met een team van ruimtelijke professionals en TU studenten onder in deze tijdelijke stad, als start van ons onderzoek ‘Learning from Lowlands’.

meer...

LL1413BartHeemskerkHQkopie.jpg

Nederlandwordtanders deze zomer

31 Jul '15

Genoeg te doen deze zomer! Onze videokamer staat vol nieuwe films en in augustus gaan wij met een onderzoeksteam naar Lowlands.

meer...

lowlands2014.jpg

Learning from Lowlands

09 Jul '15

Tijdelijkheid, energie, afval, infrastructuur, geld, veiligheid, wonen, circulaire stromen van de stad. Lowlands is net een gewone stad, waar alle ruimtelijke vraagstukken van nu zich in gecondenseerde vorm afspelen. Tijdens dit ‘lifestyle festival met duurzaam karakter’ wordt er volop geëxperimenteerd met water, afval, energie, veiligheid, geld en tijdelijke bouwwerken. Bekende ruimtelijke fenomenen krijgen hier een andere organisatie- en verschijningsvorm. Nederlandwordtanders vraagt zich af hoe ruimtelijke professionals kunnen leren van deze tijdelijke, lichte en experimentele vorm van stedenbouw en organiseert Learning from Lowlands tijdens het Lowlands Festival op 21-23 augustus.

meer...

NLwordtanders5JudithQuax01.jpg

Verslag Live #5

Den Haag24 Jun '15

Circulair bouwen, energietransitie, sociale innovatie, technologische vernieuwing: ontwerpers leveren een belangrijke bijdrage aan de grote maatschappelijke opgaven van dit moment. Maar, wie zijn daarvan de mogelijkmakers? En kunnen ruimtelijke vernieuwers ook een bijdrage leveren aan het huisvesten van vluchtelingen? Daar ging het onder meer over tijdens Nederlandwordtanders Live #5 ‘Mogelijkmakers van ruimtelijke vernieuwing’. Het was een inspirerende avond op 18 juni in de New World Campus in Den Haag, met bevlogen mensen, prikkelende pitches van vijf minuten en alle ruimte voor ontmoeting op een bijzonder