Natuurprijs 2013: ideeën voor een gezonde omgeving

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 12 Dec '13

De Natuurprijs 2013 - georganiseerd door het Nationaal Groenfonds – had dit jaar als thema ‘Op je gezondheid’. Onder de genomineerden waren een aantal interessante initiatieven op het ruimtelijke vlak.

Eén hectare daknatuur

Een groene droom voor Amsterdam: een nieuw Nederlands natuurgebied midden in de stad. Het centrum van Amsterdam krijgt één hectare groen cadeau voor het 400-jarig bestaan van de grachtengordel. Op honderd daken moeten tuinen komen die samen een nieuw natuurgebied van tienduizend vierkante meter vormen. De Dakdokters (bekend van het Polderdak werkten het idee uit samen met De Gezonde Stad en De Groene Grachten.

Door de akker het dak niet meer zien

Ook in Rotterdam gaan ze het dak op. Bovenop het Schieblock ligt het grootste stadslandbouwdak van Europa. Regenwater wordt opgevangen en een kleine windmolen zorgt voor de energie van de waterpompen en het dakpaviljoen. In het programma Dakennie zijn de kinderen van Rotterdamse basisscholen te gast bij de dakboeren. Ze leren er over gezonde voeding, duurzaamheid en het houden van bijen in de stad.

Healing environment

Een groene omgeving is goed voor de gezondheid van mensen. Dat uitgangspunt was de start van de ontwikkeling van een heel eenvoudig idee: een behandelkamer in het groen, in de vorm van een bewerkte zeecontainer. De projectgroep ‘Groen Beter Best’ van het Innovatienetwerk werkte het idee uit tot een losse module die gemakkelijk en tijdelijk aan een bestaand gebouw te koppelen is. De Groene Behandelkamer draagt naar eigen zeggen bij aan het welzijn van cliënt én behandelaar, aan een sneller herstel van patiënten en cliënten en aan veel lagere behandelkosten. Lees meer in het artikel in