• /files/nws/i_0075/SurfdorpFASTnederlandwordtandersRikkerts.jpg
  • /files/nws/i_0075/SurfdorpFASTnederlandwordtanderslogies.jpg
  • /files/nws/i_0075/SurfdorpFASTnederlandwordtandersopening.jpg
  • /files/nws/i_0075/SurfdorpFASTnederlandwordtandersthinkfas.jpg
  • /files/nws/i_0075/SurfdorpFASTnederlandwordtandersterrein.jpg

Op de golven van tijdelijk naar permanent

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 22 May '14

Voor de echte surfcultuur hoef je niet naar het buitenland. In Scheveningen is surfdorp F.A.S.T. (Free architecture surf terrain) de hotspot voor surfers en skaters. In de komende weken zal er duidelijkheid komen over het nieuwe seizoen van dit tijdelijke initiatief. Is tijdelijk het nieuwe permanent?

F.A.S.T. begon als een tijdelijk initiatief op een braakliggend terrein, dat minimaal twee jaar moest bestaan. In vier jaar tijd groeide het dorp uit van drie containers tot een bruisende surfcampus met slaapplekken, bedrijvigheid en een stevig cultureel programma. Nu moet het dorp wijken voor nieuwbouwplannen, maar in de gemeenteraad is een motie voor overleg over een alternatieve locatie aangenomen. Nederlandwordtanders sprak met Geert Verhoeff, burgemeester van F.A.S.T.

Braakliggend terrein wordt succesvol surfdorp
Roeland Verbiest, voormalig directeur van Doen evenementen, kwam op het idee voor het surfdorp. Hij signaleerde een opkomende surfcultuur in Scheveningen en combineerde dat handig met de leegstaande kavels op een topplek aan het strand. Dit braakliggende terrein was al langer een doorn in het oog van de gemeente, zodat het niet moeilijk was om een tijdelijke vergunning van twee jaar te krijgen. Het groeiende succes van F.A.S.T. en het ontbreken van definitieve bouwplannen zorgt ervoor dat het surfdorp ook na vier jaar nog bestaat. Maar het voortbestaan staat onder druk. Gemeente Den Haag en ontwikkelaar Volker Wessels Vastgoed tekenden in november 2013 een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van het ‘Viscluster’. Een duurzaam bedrijfsterrein met hotel en leisure aan de strandkant en bedrijfsruimtes voor bestaande en nieuwe visgerelateerde bedrijven. F.A.S.T. wil echter dolgraag blijven en heeft goede hoop dat het lukt om een nieuwe plek te krijgen in de buurt van het huidige dorp. “Dat is het epicentrum van de surfcultuur, met de beste golven voor de deur.”

Van tijdelijk naar permanent?
De gesprekken over alternatieve locaties met de gemeente Den Haag en met de ontwikkelaars van het viscluster zijn in volle gang. Wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) wil op dit moment echter nog geen harde toezeggingen doen over de plek waar het surfdorp uiteindelijk neer kan stri