• /files/nws/i_0118/4kickoffwhocaresNwARDV0559.jpg
  • /files/nws/i_0118/6kickoffwhocares0616NwARDV0355.jpg
  • /files/nws/i_0118/7kickoffwhocares0616NwARDV0361.jpg
  • /files/nws/i_0118/3kickoffwhocaresNwARDV0435.jpg
  • /files/nws/i_0118/1kickoffwhocaresNwARDV0316.jpg
  • /files/nws/i_0118/whocareskickoff.jpg

Prijsvraag WHO CARES gelanceerd

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 19 Jan '17

Op 18 januari is de prijsvraag WHO CARES gelanceerd met een kick-off bijeenkomst in Almere. De initiatiefnemers roepen ontwerpers en innovatieve doeners en denkers uit andere sectoren op om gezamenlijk hun idee voor toekomstbestendige wijken te verbeelden. Rijksbouwmeester Floris Alkemade: “We zoeken een mix van hooggestemde idealen.” Inschrijven kan vanaf 10 februari.

Met de prijsvraag WHO CARES worden innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken gezocht, die antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning; nieuwe ideeën die een impuls geven aan de ruimtelijke vernieuwing van de wijken. Tijdens de kick-off waren er toelichtingen van juryvoorzitter Rijksbouwmeester Floris Alkemade, jurylid Gijsbert van Herk/Stichting Humanitas, Ingrid Doorten/Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, jury secretaris Cilly Jansen/Architectuur Lokaal en jurylid Pauline Meurs/Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Daarnaast lichtten wethouder Ruud Guyt/Sittard-Geleen, Onno de Zwart/directeur publieke gezondheid, welzijn en zorg Rotterdam, wethouder Tjeerd Herrema/Almere en Bert Horst/projectleider WHO CARES Groningen de vier locaties van de prijsvraag toe. De bijdragen zijn gefilmd en op de prijsvraagsite terug te kijken.

Allianties ruimtelijke ontwerpers en zorgprofessionals
Omdat de vraag van WHO CARES zich op het snijvlak bevindt van zorg, wonen en ondersteuning, roepen de initiatiefnemers nadrukkelijk op tot allianties van ruimtelijk ontwerpers en zorgprofessionals, ook ondernemers, wijkplatforms, culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en - collectieven van - bewoners kunnen deelnemen.

Vier locaties: wijken in verschillende gemeenten
Voor de prijsvraag zijn vier wijken uitgekozen in vier verschillende gemeenten: Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen. Het zijn heel verschillende wijken - die afzonderlijk weer veel gemeen hebben met andere Nederlandse wijken - waarvan alle gemeenten dringend behoefte hebben aan goede nieuwe idee