Stad+Kas

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 09 Dec '13

Vijf Westlandse bedrijven, Arend-Sosef, Nobutec, Priva, Wubben.Chan Architecten en Kenlog, hebben de stichting STAD+KAS opgericht. De stichting stelt zichzelf ten doel om woonwijken in steden te vitaliseren met behulp van technieken, ontwikkelingen en innovaties uit de tuinbouw. Hun visie is gebaseerd op het combineren van stedelijke functies (wonen, werken en leven) met tuinbouwfuncties en technieken.

De initiatiefnemers doen met hun dagelijkse activiteiten veel kennis en kunde op in de tuinbouw- en bouwsector. Binnen STAD+KAS brengen zij de kennis en ervaring praktisch bijeen, combineren dit en realiseren projecten waarmee zij op een duurzame manier de tuinbouw naar de stad brengen. De kracht van de stichting is dan ook de koppeling tussen de bedrijven. Zij kunnen gezamenlijk in projecten meedenken en zij kunnen deze projecten ook realiseren. Van initiatief, via realisatie tot en met exploitatie.

Er zijn vele stedelijke functies die in een kas kunnen plaatsvinden, kassen geven namelijk gelegenheid voor o.a. opleiding, horeca, werkplekken, wonen, revalidatie, creativiteit, schooltuinen, volkstuinen, voedsel verwerking en afhaalcentra voor online gekochte versproducten. Zo heeft STAD+KAS verschillende kassen bedacht. Zoals een voedingskas waar o.a. producten worden geteeld voor omwonenden, omwonenden worden opgeleid tot stadstuinder en waar onderzoek wordt gedaan naar de effecten van de voedingskas op de buurt. Of de creativiteitskas, een kas waarin omwonenden o.a. bij elkaar kunnen komen in het buurthuis, evenementen kunnen organiseren in het conferentiecentrum en waar geschilderd en toneel gespeeld kan worden. Bovendien kan de kas de woningen voorzien van energie (warmte). De toegevoegde waarde van kassen in stedelijke gebieden zijn:
Ӣ Bevorderen van de leefbaarheid
Ӣ Stedelijke vernieuwing
Ӣ Nieuwe woningen en kantoren
”¢ Opheffen van barrières & verbinden van wijken
”¢ Werkgelegenheid (sociale cohesie en –intrest)
Ӣ Imago verbetering
Ӣ Waardevermeerdering vastgoed
Ӣ Duurzaamheid
Tot slot, is de stichting STAD+KAS door gemeente Westland uitgeroepen tot het meest duurzame Westlandse initiatief in de categorie bedrijven, van het jaar 2012.
Klarendal_Berry_Kessels_4.jpg

Modekwartier Klarendal wint Gouden Piramide

Arnhem02 Dec '13

Woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem won op 30 november met het Modekwartier/100%XL in de Arnhemse wijk Klarendal de Gouden Piramide 2013, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst overhandigde in het Nieuwe Instituut de prijs aan Gerrit Breeman (directeur VHV Arnhem) en Berry Kessels (manager wonen). De thematische aanpak en de koppeling tussen een sociaal probleem en de creatieve sector maken Moderkwartier Klarendal tot een zeer innovatieve gebiedstransformatie.

meer...

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

De Voorsprong: nul op de meter

arnhem28 Nov '13

Huizen zonder energierekening lijken geen fictie meer. Tijdens de bijeenkomst van De Voorsprong - donderdag 21 november in Arnhem – presenteerde een keur aan grote en kleine bouwers of consortia ‘energienotaloze’ woningconcepten. Een bijeenkomst met veel gelijkgestemden, waar het woord 'woonconsumenten' erg vaak viel. Ondanks de grote opgave van de bestaande woningvoorraad, waren er maar weinig concrete renovatietoepassingen. Het merendeel ging over nieuwbouw. Niettemin signaleerden we een aantal interessante ontwikkelingen. Over renovatiewinkels, groene vingers en een revolving fund.

meer...

photo_1.jpg

Expeditie Ruimtevolk

Arnhem26 Nov '13

Op 21 november vond in de Eusebius Kerk in Arnhem de Ruimtevolk Expeditie ‘Nieuw Kapitaal’ plaats. De zoektocht langs vele verschillende interpretaties van dat Nieuwe Kapitaal leverde een inspirerende dag op.

meer...

detroit.jpg

Grootschalige Urban Farms veroveren de wereld

Detroit19 Nov '13

Detroit roept bij de meeste mensen direct beelden op van ruines, leegstaande fabrieken en verlaten woonwijken. Wie had gedacht dat we deze stad binnenkort met groene akkers en bloeiende bomen kunnen gaan associëren? Toch wordt dat werkelijkheid. Op de plek waar voorheen de T-Fords van de lopende band rolden, worden straks kroppen sla en aardappelen geproduceerd. Detroit wordt daarmee ‘World’s Largest Urban Farm’! En ook in ons land krijgt het fenomeen steeds meer voeten in de aarde.

meer...

Pages_from_Soupalicious___light_1_4.jpg

Kantoorpand wordt soepfabriek

23 Oct '13

Hier worden wij vrolijk van! De combinatie van lekker eten met hergebruik, werkgelegenheid en nog veel meer. Nederlandwordtanders sprak met Milco Aarts, de initiatiefnemer achter Soupalicious.

meer...

Tropicana_revisited_Frank_Hanswijk.jpg

Van zwem- naar zwamparadijs

Rotterdam19 Oct '13

Het recente nieuws over de pier van Scheveningen, beeldbepalend maar failliet en geen enkele animo voor de veiling, roept de vraag op naar andere oplossingen...Van de zomer zagen we een bijzondere combinatie van herbestemming en urban farming verrijzen in een ander beeldbepalend en leegstaand complex. Tropicana aan de Rotterdamse Maasboulevard: van zwem- naar zwamparadijs.

meer...