• /files/nws/i_0053/zwirt_stadscurator.jpg
  • /files/nws/i_0053/FallenFruit.jpg
  • /files/nws/i_0053/eagle_st_rooftop_1024x764.jpg
  • /files/nws/i_0053/Screen_Shot_2013_10_07_at_15_55_58_LR.jpg
  • /files/nws/i_0053/energie_amsterdam.jpg
  • /files/nws/i_0053/museum_of_possibilities1_by_kelseysnook.jpg

Stadscurator als zaakwaarnemer van de veranderlijke stad

carolien_zw.jpg
Carolien Ligtenberg 22 Oct '13

Om de kwaliteit van de tijdelijke projecten in de stad te waarborgen, kleinschalige initiatieven ook op stadsniveau betekenis te laten krijgen en tijdelijkheid te incorporeren in stadsplanning hebben we een nieuwe ruimtelijke professional nodig. Carolien Ligtenberg introduceert de stadscurator.

Platform Openbare Ruimte (POR) heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar ‘Ontwerp als activator van de veranderlijke openbare ruimte’. Eigenaren zijn vaak bang dat succes van een buurtinitiatief zich tegen hen kan keren zodra zij de ontwikkeling van het terrein willen hervatten en kiezen voor de veilige weg: een hek er omheen. Dit ondermijnt de potentie van deze terreinen om tijdelijk onderdeel van de stad te zijn. Zou er een alternatief geformuleerd kunnen worden voor de bottom-up initiatieven op braakliggende terreinen?

Als coördinator POR opperde ik het idee van de ‘stadscurator’. Deze nieuwe ruimtelijke professional’ zou als intermediair voor bewoners, bedrijven, overheid en instituties een oplossing kunnen bieden. Door te verbinden, te programmeren, te agenderen en te detecteren. Door zaakwaarnemer te