• /files/nws/i_0055/Tropicana_revisited_Frank_Hanswijk.jpg
  • /files/nws/i_0055/Rotterzam_Tropicana.jpg

Van zwem- naar zwamparadijs

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 19 Oct '13

Het recente nieuws over de pier van Scheveningen, beeldbepalend maar failliet en geen enkele animo voor de veiling, roept de vraag op naar andere oplossingen...Van de zomer zagen we een bijzondere combinatie van herbestemming en urban farming verrijzen in een ander beeldbepalend en leegstaand complex. Tropicana aan de Rotterdamse Maasboulevard: van zwem- naar zwamparadijs.

Aan de Rotterdamse Maasboulevard stond het voormalige en beeldbepalende zwemparadijs Tropicana jaren leeg. Eerdere plannen voor herontwikkeling ketsten af, maar afgelopen zomer overhandigde eigenaar Lips Capital Group de sleutels aan initiatiefnemers Mark Slegers en Siemen Cox van RotterZwam. In de kelders en kleedkamers is nu een oesterzwamparadijs verrezen.

Tijdelijke huisvesting
Het ooit drukbezochte zwemparadijs sloot in de zomer van 2010 om veiligheidsredenen zijn deuren. Plannen om er een evenementenhal van te maken liepen een jaar later stuk op het faillissement van de exploitant. In de tussentijd raakte het complex steeds verder in verval en wilde eigenaar Lips Capital Group het graag beschikbaar stellen voor tijdelijke huisvesting. 'We onderzoeken of delen van het pand geschikt zijn voor wisselende initiatieven die samen met de Rotterdammers kunnen worden ingevuld'', aldus Lips in het AD van 20 oktober 2012.

Tropicana als stadskas aan de Maas
Toen Siemen Cox op een dag langs het leegstaande zwemparadijs reed dacht hij: “Eigenlijk is Tropicana een grote stadskas, waarom zouden we hier geen stadslandbouw realise