• /files/pro/i_0187/3DDus2.jpg
  • /files/pro/i_0187/3DDusopening.jpg
  • /files/pro/i_0187/3Dgrachtenpand.jpg
  • /files/pro/i_0187/3DDusObama.jpg

3D Print Canal House

'DO! 'Research & Design by Doing' is het motto van het 3D Print Canal House. Een publiek toegankelijk ‘Research & Design by Doing’ project, waar een internationaal crosssectoraal team gezamenlijk werkt aan het 3D printen van een grachtenpand om zo tot nieuwe innovatie te komen in de bouw.

Hedwig Heinsman sprak tijdens de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #2 Nationaal over het 3D printen van een grachtenpand.

"Het 3D Print Canal House is een uniek, drie jaar durend, publiek toegankelijk ‘Research & Design by Doing’project. Een internationaal team van partners uit verschillende sectoren werkt gezamenlijk aan het 3D printen van een grachtenpand in Amsterdam. Het is een beta-preneurial bouwproject, dat als doel heeft de bouwindustrie te revolutioneren en wereldwijd nieuwe woonoplossingen te bieden.

De DOEN attitude heeft bewezen dat het project enorm tot de verbeelding spreekt voor mensen uit alle lagen van de bevolking, op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Door te bouwen aan het huis worden verbindingen gelegd tussen design, wetenschap, cultuur, bouwindustrie, software, communities en de stad. De initiatiefnemer is DUS Architects, de Premium Partners zijn Heijmans, Henkel, Gemeente Amsterdam, Stichting DOEN en AFK en de partners Ultimaker, Fiction Factory, Amsterdam Smart City, Alliander, WestPoort Warmte, Tentech, Amsterdam Energie, Rooie Joris, Xtrution, Aaldering ICT, RSA, Aon, Arup.

Doen, delen, onderzoeken en ontdekken
DO! 'Research & Design by Doing' is motto van het project. Door te doen en te delen, en vanwege het open karakter van het project, is in korte tijd een platformfunctie ontstaan en is een uniek groeiend eco-systeem van verschillende partners opgebouwd, uit uiteenlopende sectoren. De ontwikkeling van het 3D Print Canal House is naast het printen van een grachtenpand vooral een onderzoeksproces en ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden voor toepassingen op het gebied van 3D-printen in de bouw. Het kan worden gezien als een ‘living-lab’ waarin de betrokken partijen een unieke mogelijkheid krijgen om kennis en inzicht op te doen op het snijvlak van 3D-printen en de gebouwde omgeving. Naast het opdoen van kennis en kunde biedt het 3D Print Canal House een kans om producten te ontwikkelen in een toegepaste omgeving. Hierbij staat ‘learning-by-doing’ centraal.

Onderzoek voeden vanuit de markt
De vele thema’s voor kennisontwikkeling binnen het overkoepelende project zijn gestructureerd opgedeeld in zes deelgebieden, die elk een zogenaamd Research & DO (R&DO) vormen:
-XL 3D Printen - de KamerMaker
-Nieuwe duurzame materiaal ontwikkeling
-Nieuwe manieren van constructie technieken
-Downloadable architectuur
-Smart building
-City making / Global solutions.

De resultaten van de verschillende onderzoeken worden direct getoond aan het publiek. Op deze manier is een live gebruikers-onderzoeks plek ontstaan, waar de bezoekers van het project feedback geven op de resultaten en zo het onderzoek vanuit de markt voeden.

De kracht van design
Het 3D Print Canal House laat daarnaast zien dat design andere sectoren kan verbinden, techniek tot de verbeelding laat spreken en zo innovatie versnelt en mogelijk maakt. Het laat zien hoe een inspirerend ontwerp verschillende sectoren bijeen kan brengen en kan verleiden tot het samen ontwikkelen van nieuwe kennis en technieken.

Persoonlijke drijfveer
Nieuwe digitale fabricage technieken bieden oplossingen om op een duurzame manier persoonlijke en unieke architectuur toegankelijk te maken voor grote groepen mensen. De ambitie van mijn bureau is om uiteindelijk ‘tailor-made’ woonoplossingen te bieden aan mensen wereldwijd."

nationaal

DUSHedwigHeinsmanzwlr.jpg

Hedwig Heinsman

Hedwig Heinsman (Noordoostpolder, 1980) is co-founder van DUS architects. DUS focust op ambacht en innovatie, en maakt designs die er voor zorgen dat je thuis voelt in de wereld - van je favoriete koffiekop tot de complete buurt waarin je woont. Het bureau heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Amsterdamse Prijs voor de Kunst. Hedwig Heinsman studeerde aan de TU Delft Bouwkunde (Cum Laude) en de Helsinki University of Technology. Recentelijk gaf zij les op de Rietveld Academie en regelmatig geeft ze lezingen in binnen en buitenland. Zij spreekt ook op de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #2 Nationaal.

project

3D Print Canal House

netwerk

Hans Vermeulen

social media

Hedwig Heinsman op twitter

DUSarchitects@DUSarchitects08 Feb

Up in a few hours: DUS’ #HedwigHeinsman joins discussion (in Dutch) on the future of the architect https://t.co/5X01d7Fshd

DUSarchitects@DUSarchitects19 Jan

What is the future role of the Architect? We were live @ the Radio 1 studio.. listen @15:23 (In Dutch!) https://t.co/nRIwgCflmP @NPORadio1

DUSarchitects@DUSarchitects02 Jan

RT @dezeen: These terrazzo floors can be 3D printed in an endless variety of patterns https://t.co/OBPfICvT2g

DUSarchitects@DUSarchitects19 Oct

RT @aectual: Today #WinyMaas at @dwdd Sunday 29th in @aectual Debate on Tech & Design with the great @byborre @jelleferinga @dusarchitects @ddw17

DUSarchitects@DUSarchitects19 Oct

Super stoked about the launch of our 1st product with @aectual ! #ddw17 #3Dprinting https://t.co/ukQpSQZVsL

DUSarchitects@DUSarchitects25 Sep

RT @3DPrintCH: 3D Print Canal House opent deuren tijdens Weekend van de Wetenschap! Aanmelden via: wetenschap@3dprintcanalhouse.com https://t.co/ebAxzGtcha

DUSarchitects@DUSarchitects31 Aug

@tim_de_boer Het project is nog volop aan de gang, want men is natuurlijk nooit te oud om te leren! Meer weten? Mai… https://t.co/ieCBrSfecp

DUSarchitects@DUSarchitects31 Jul

Buitengewone kans voor een bureaumanager/ projectcoördinator #jobs #vacature #architectuur #projectcoördinator… https://t.co/2mNIteKryk