• /files/pro/i_0142/beeshrine_aayu_02.jpg
  • /files/pro/i_0142/beeshrine_aayu_01.jpg
  • /files/pro/i_0142/beeshrine_aayu_03.jpg

Bee Shrine

De natuur is van ons allemaal en hij is dus ook van jou. Natuur is waardevol – zo waardevol als jij hem zelf maakt”. Ayuu, een groep Amsterdamse architecten, bouwt in Amsterdam Nieuw West de Bee Shrine: tijdelijke natuur op een braakliggend terrein. Op 22 juni, tijdens de 24-uur-natuur, wordt het geopend met een groot feest.

'Ruimte zonder functie wordt snel heroverd door de natuur, ook al is het midden in de drukke stad. Er ontstaat een spontane wildernis. Het ontdekken van deze plekken is het begin van waarde toekennen. Zo’n spontane wildernis is te vinden op het braakliggend terrein tussen de nieuwbouwwoningen bij het Piet Mondriaanplein in Amsterdam Nieuw West. Een groot groen veld met paardenbloemen, kauwen en eenden, een berg zand met drukke meeuwen erop en bij regen twee kleine moerassen. Ook is er een tijdelijke moestuin om groenten te verbouwen, getimmerd door scholieren en beheerd door vaders en moeders die nog weten hoe dat moet.

Wij als Ayuu doen een minimale ingreep in dit gebied. Op de zandberg komt een uitkijkplek, op het veld een bijen-schrijn van afvalhout van Amsterdamse bomen. Een schrijn is een doos voor het bewaren van waardevolle spullen; in de Japanse traditie van de Shinto, het natuurgeloof, laten mensen bij een schrijn hun wensen achter. In de schrijn in het bloemenveld op het braakliggende terrein zitten bijen. Zij bestuiven bloemen planten in de buurt. Mensen die de schrijn bezoeken kunnen een wens meegeven aan de bijen; ze zullen hem in alle richtingen dragen.

Met deze interventie – die door vrijwilligers wordt gebouwd - krijgt het braakliggende terrein een nieuwe, tijdelijke invulling. De waarde van deze tijdelijke natuur zit volgens ons in de gebruiker v