• /files/pro/i_0189/deflatontwerperswoning.jpg
  • /files/pro/i_0189/deflatbewoners.jpg
  • /files/pro/i_0189/kleiburg.jpg

De flat

Sloop of hoop voor de laatste orginele Bijlmerflat Kleiburg.
Voor het behoud van Kleiburg worden 500 appartementen verkocht als klushuis. De appartementen zijn spotgoedkoop maar worden casco opgeleverd.

Elies Koot van KondorWessels Vastgoed sprak tijdens de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #2 Nationaal op 11 september over de Flat.

DeFlat

"In 2012 was het groot nieuws toen de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale de flat Kleiburg te koop zette voor het symbolische bedrag van 1 euro. Rochdale zag geen financiële mogelijkheden meer om de kolos Kleiburg overeind te houden. Consortium De Flat wel. Het kwam met een spectaculair plan: klushuizen. Dit is de laatste poging om het pand te redden en te weerhouden van sloop. Tot aan de voordeur wordt door de verkopende partij alles opgeknapt; daarachter is de creatieve koper aan de beurt. Een klushuis is er al vanaf € 65.000,-. Dit maakt de appartementen tot de meest betaalbare woningen van Amsterdam.

Herbestemmen van naoorlogse woningbouw
Project deFlat! is een typisch voorbeeld van herbestemmen van naoorlogse bouw. Een generatie gebouwen die de nostalgische smaak van het grote publiek mist. Maar deze door Nederlandse toparchitecten ontworpen gebouwen behoren óók tot ons nationale erfgoed. Nederland staat vol met een kapitaal aan uit het oog verloren nog bruikbare gebouwen, waar een nieuwe bestemming voor gevonden moet worden. Slopen