• /files/pro/i_0141/bijenpaleis_daan_bruggink_02.jpg
  • /files/pro/i_0141/bijenpaleis_daan_bruggink_01.jpg
  • /files/pro/i_0141/bijenpaleis_daan_bruggink_03.jpg

Designpaleis voor bijen

In het Amsterdamse Westerpark wordt gebouwd aan een bijzonder designpaleis. BEEing Green, een paleis voor bijen. 285 Investeerders brachten via crowdfunding het benodigde bedrag bij elkaar om met de bouw te kunnen beginnen. Het bijenpaleis is niet alleen een mooie aanwinst voor het park, maar vooral een manier om aandacht te vragen voor de enorme bijensterfte. Daan Bruggink en Renee Petiet van ORGA architect bedachten het concept, dat inmiddels al op een aantal andere plekken navolging vindt.

'Het bijenpaleis heeft een duidelijk doel: bijdragen aan het voorkomen van de bijensterfte in Nederland. Toen we tijdens een biologische imkercursus kennis namen van de enorme bijensterfte, vonden we dat we echt iets moesten doen. We hebben de bijen nodig, want ze zorgen voor de bevruchting van een derde deel van al onze groente en fruit. Maar op heel veel plekken wordt het beestje alleen gehouden voor de honingproductie. Door die eenzijdige benadering plegen we roofbouw. In het bijenpaleis moet de bij dan ook kunnen aansterken, zelf raten bouwen en kunnen snoepen van onbespoten meeldraden.

Een opdrachtgever hadden we niet. Hoe kun je een initiatief dan toch realiseren? Wij hebben voor BEEing Green contact gezocht met de stichting I Love Beeing en onze krachten gebundeld met imkers (NBV), groenbeheerders (Natuurmonumenten), wetenschappers (WUR) , specialisten in buurtbetrokkenheid (Buiten Ruimte Voor Contact) en een stichting voor geestelijk gehandicapten (Verdandi), die het paleis kunnen bouwen. Via oneplanetcrowd.nl sloot de ‘crowd’ zich aan. In eerste ins