• /files/pro/i_0163/fotos_tussenruimte_1.jpg
  • /files/pro/i_0163/fotos_tussenruimte_3.jpg
  • /files/pro/i_0163/05_Model_proposal_Herengracht_127_129.jpg
  • /files/pro/i_0163/fotos_tussenruimte_2.jpg
  • /files/pro/i_0163/03_56_Tussen_ruimte.jpg
  • /files/pro/i_0163/02_Typical_entrance_Tussen_ruimte.jpg

Tussen-ruimte

Een ruimtelijke interventie in het UNESCO Werelderfgoedgebied van Amsterdam

In 2013 viert de stad Amsterdam het 400-jarig bestaan van de grachtengordel, het deel van de stad dat in 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst is geplaatst. Ondanks dat dit gedeelte van de stad gekenmerkt werd door een continue transformatie, lijkt de laatste jaren het verleden steeds meer grip te krijgen op de toekomst ervan.

Tijdelijke functies
Een van de doelstellingen van het project Tussen-ruimte is om tijdelijk functies toe te voegen in de schaarse ruimte van de grachtengordel, om daarmee nieuwe activiteiten te stimuleren in dit anders zo gecontroleerde en gereguleerde deel van de stad. De functies variëren van onder andere een tentoonstellingsruimte, speelplaats, bibliotheek, contemplatieplek tot een omsloten binnentuin.

Tussenin
Tussen-ruimte richt zich bewust niet op de bestaande gebouwen aangezien deze onderhevig zijn aan strenge regelgeving, maar richt zich juist op de ruimte ‘tussen’ de gebouwen. Ruimten die vroeger toegang gaven naar een stal achter het woonhuis of steegjes die door verbouwingen in het stadsblok nu doodlopen en voornamelijk worden gebruikt als opslagplaats voor oude fietsen of vuilniszakken.

Tussen-ruimte
De eerste Tussen-ruimte is gerealiseerd tussen Herengracht 127 en 129. Een kleine ruimte van ongeveer tien meter diep, een meter breed en twaalf meter hoog, verscholen tussen twee grachtenpanden. De interventie bestaat uit twaalf meter hoge geperforeerde gordijnen die tussen de panden zijn gehangen. In zekere zin vervolmaken de gordijnen het gevelbeeld van de Herengracht. Tegelijkertijd sluiten ze een unieke ruimte van de straat af waar de bezoeker zich volledig kan richten op de natuurlijke elementen die in steeg aanwezig zijn: licht, ruimte en wind.

Tijdelijke functies
Een van de doelstellingen van het project Tussen-ruimte is om tijdelijk functies toe te voegen in de schaarse ruimte van de grachtengordel, om daarmee nieuwe acti